خبرگزاری مهر - گروه استانها: هرگاه یکی از تیمهای پرطرفدار پایتخت به شیراز سفر میکنند این سوال مطرح میشود که چرا سرخابیها در استان فارس و شهر شیراز طرفداران بیشتری دارند؟
پس از آنکه تیم فجرشهیدسپاسی بعد از حدود ۸ سال دوباره به لیگ برتر فوتبال ایران بازگشت، در هفته چهارم این مسابقات، میزبان تیم استقلال تهران بود که آبی پوشان در سفر به شیراز با استقبال کم نظیر مردم این دیار مواجه شدند بطوریکه استقلالیها برای ورود به هتل، حدود یک ساعت در اتوبوس محبوس ماندند.
پس از این ماجرا بسیاری از مردم و پیشکسوتان فوتبال فارس درفضای مجازی نسبت به غریب نوازی شیرازیها و غربت فجریها در شهر خودشان واکنش نشان دادند.
اگر وضعیت شیراز را با دیگر شهرهای مشابه کشور مانند اصفهان، تبریز، اهواز و یا آبادان مقایسه کنیم، در برخی شهرها مانند آبادان، تیمهای سرخابی پایتخت هیچگونه طرفداری ندارند و در سایر شهرها مانند اصفهان و تبریز، هواداران استقلال و پرسپولیس در اقلیت هستند و به عبارت دیگر تیمهای بومی در اولویت قرار دارند اما در استان فارس ظاهراً داستان به گونه دیگری است.
در حالت واقع بینانه، اینکه در فارس و شهرشیراز تعداد طرفداران استقلال و پرسپولیس بیشتر است یا فجرسپاسی، خود یک مسئله قابل بحث است اما بسیاری از کارشناسان به جای نقد سلیقه مردم و طرفداران تیمها، متولیان فوتبال استان و خود باشگاه فجرسپاسی را محور این مسئله میدانند و معتقدند که نمیتوان به مردم خرده گرفت بلکه این تیم و نماینده استان فارس است که درصورت رسیدن به قله افتخار فوتبال ایران، تمامی توجهات را به سمت و سوی خود جلب میکند و آن زمان است که رخسار شیراز، زرد خواهد شد.
مردم فارس از نماینده فوتبال استانشان بیشتر حمایت کنند
مدیرکل ورزش و جوانان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تأیید افزون بودن تعداد طرفداران تیمهای سرخابی پایتخت در استان فارس نسبت به تیمهای شیرازی اظهار کرد: ما توقع داریم که مردم شیراز و استان فارس حمایت بیشتری از تیم شهر و استان خودشان انجام دهند زیرا به واسطه حضور تیم فجرشهید سپاسی در لیگ برتر است که تیمهای استقلال و پرسپولیس به شیراز می آیند و طبیعی است که سرخابیها طرفداران بیشتری دارند اما در زمانیکه یک طرف میدان نماینده فوتبال فارس باشد، بدلیل تعصب به شهر و استان خودمان، توقع داریم از تیم فجر حمایت کامل انجام شود.
عباس حاجی زاده در ادامه بیان کرد: یکی از نمایندگان استان فارس در مجلس شورای اسلامی، علاقمند به تیم استقلال است اما در زمان دیدار تیمهای فجر و استقلال، در لحظهای که فجرسپاسی به گل رسید، ایشان از جای خود بلند شد و به شادمانی پرداخت زیرا در این شرایط دیگر تعلق رنگی به تیمهای آبی و قرمز درست نیست.
مدیرکل ورزش و جوانان استان در خصوص عواملی که میتواند باعث رشد تعداد طرفداران تیم فجر شهیدسپاسی نسبت به تیمهای سرخابی در سطح استان فارس شود، بیان داشت: در کنار تبلیغات و توجهاتی که مسئولین استان، صداوسیما و رسانهها میتوانند انجام دهند، خود باشگاه فجر شهیدسپاسی در رأس قرار دارد و اگر همانند شهرهایی مانند اصفهان، تبریز و اهواز، آکادمی باشگاه در ردههای مختلف سنی ایجاد شود و مدارس یا آکادمیهایی در شهرستانهای استان راه اندازی گردد، علاوه بر پشتوانه سازی برای تیم بزرگسالان، به صورت طبیعی تعداد هواداران این تیم در شهرهای گوناگون استان هم افزایش قابل توجهی خواهد یافت.
یک آکادمی فوتبال در فارس وجود ندارد
مسعود مقیم مربی شیرازی تیم ملی فوتبال نونهالان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر معتقد است بخشی از افرادی که برای تشویق تیم استقلال تجمع کرده بودند از استانهای همجوار همچون خوزستان و بوشهر به شیراز آمدهاند، افزود: در گذشته به واسطه حضور تیم ریشه داری مانند برق شیراز در سطح اول فوتبال کشور و دارا بودن بازیکنانی مطرح، تعداد طرفداران این تیم در شیراز از هواداران تیمهای تهرانی بیشتر بود اما با از میان رفتن این تیم و سقوط فجرشهید سپاسی به لیگ یک و تغییر نسلی که در این سالها اتفاق افتاد، تعداد هواداران تیمهای شیرازی به شدت کاهش پیدا کرد.
مقیم از دیگر عوامل این مسئله را عدم توجه به جوانان شیرازی و استان فارسی عنوان کرد و اظهار داشت: عدم توجه به جوانان باعث شده فوتبالیستهای مستعد و مطرح استان ما به تیمهایی مانند استقلال و پرسپولیس و یا ذوب آهن و سپاهان بروند و متأسفانه متولیان فوتبال استان حاضر نیستند از تجربه و ظرفیت مربیان و افراد با دانش استان فارس استفاده کنند.
این مربی سازنده تیمهای ملی پایه در ادامه بیان داشت: متأسفانه یک آکادمی فوتبال در استان فارس وجود ندارد و مدارس فوتبال که در اختیار بخش خصوصی میباشند بیشتر به فکر درآمدزایی هستند تا بازیکن سازی و زمانیکه یک باشگاه مطرح فوتبال استان فارس، تیمهای رده پایه خود را به دیگران اجاره میدهد، این موضوع میتواند باعث سوءاستفاده از نام باشگاه و ایجاد فساد و در نتیجه دلزدگی جوانان و خانوادهها از فوتبال فارس شود.
معیار شیرازیها شایسته سالاری است
اما در این رهگذر دکتر سیدسعید زاهد زاهدانی، دانشیار جامعه شناسی و مدیرمرکز تحول در امورانسانی دانشگاه شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مردم استان فارس و به ویژه مردم شیراز بدلیل سابقه درخشان تاریخی و مرکزیت کشور در چندین دوره تاریخی همچون هخامنشیان و زندیه و دارا بودن مکتبی بنام مکتب شیراز، دارای نگاهی فرامحلی و ملی هستند و با دستیابی به قابلیتهای بالا در زمینههایی همچون هنر و ادبیات و ورزش، میل به مهاجرت به مرکز کشور را دارند و اینکه تیم فجرسپاسی از گذشته بعنوان یک تیم صادرکننده بازیکن معروف بوده است، دلالت بر همین موضوع دارد.
وی افزود: مردم شیراز برخلاف مردم دیگر شهرها، برون گرا هستند و علت علاقه و محبت مردم دیگر شهرهای کشور به شیرازیها همین نکته است و زمانیکه یک تیم مطرح بابازیکنان ارزشمندی به شیراز سفر میکند، شیرازیها آن را به چشم یک تیم ملی بزرگ میبینند و تعصب محلی گری را بر قابلیت ملی ترجیح نمیدهند و اصطلاح غریب نوازی که از قدیم به شیرازیها نسبت داده میشود به همین دلیل است.
دانشیار جامعه شناسی دانشگاه شیراز معتقد است اگر این موضوع را از دید مردم شیراز ببینیم، میتواند مسئلهای مثبت و قابل قبول باشد زیرا آنها بدنبال شایستگی هستند و اگر در خود شیراز این شایستگیها وجود داشته باشد، چون در سطح ملی و یا بین المللی درخشش داشتهاند، برای مردم شیراز ارزشمند خواهند بود مانند پزشکان مطرح و یا شعرای بزرگی همچون حافظ و سعدی که مایه افتخار مردم این دیار هستند و نمونه دیگر آن استقبال بی نظیری بود که از کشتی گیران مدال آور شیرازی انجام شد.
مدیرمرکز تحول در امور انسانی دانشگاه شیراز به تیم فجرشهید سپاسی اشاره کرد و افزود: اگر تیم فجر قابلیت خود را در لیگ برتر نشان دهد مطمئن باشید مورد اقبال عمومی بیشتر مردم استان فارس و شیراز قرار میگیرد زیرا معیار شیرازیها شایسته سالاری است.
دستگاههای فرهنگی اقدام کنند / مردم فرهنگ ناب شیراز را به نمایش بگذارند
به هر حال در کنار اینکه تیم فجر باید در این فصل شایستگیهای خودش را نشان دهد تا تمام نگاهها به سمت این تیم معطوف شود، اما نقش دستگاههای فرهنگی برای فرهنگسازی بین مردم برای پیشتیبانی نسبت به تیم همشهری نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
نگاه به لیگهای ورزشی سایر کشورها به خصوص کشورهای اروپایی نشان میدهد حتی تیمهای ضعیف نیز در شهرهای خودشان نسبت به تیمهای قدرتمند لیگ هوادار بیشتری دارند. مردم در شهرهای مختلف تیمهای شهرشان را در مسابقات خانگی و حتی بیرون از خانه تنها نمیگذارند و در این رهگذر است که لیک های فوتبال در اروپا بلوغ بیشتری از لحاظ هوادار دارد.
مردم فرهنگی شهر شیراز نیز باید در نظر داشته باشند که هواداری از تیمهای استقلال و پرسپولیس در شیراز چه ضربه مهلکی به روحیه تیم میزبان خواهد زد و آنها را در شهر خودشان غریب میکند.
فرهنگ فاخر باید در تمام سطح و ابعاد زیست اجتماعی نمود داشته باشد و از این رو باید در مسابقات بعدی مدل هواداری تبریزیها، خوزستانیها و اصفهانیها نیز در شیراز اجرا شود تا دل تیم فجر سپاسی بیشتر به هوادارانش گرم شود.
نظر شما